T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / DEVELİ - Şıhlı Ortaokulu

Şıhlı Mahallesi Tarihçesi

ŞIHLI TARİHÇESİ

Kayseri ili Develi ilçesine bağlı 4 Beldeden biri olan Şıhlı kasabası; Cumhuriyet ve Hürriyet Mahallesi olarak 2 mahalleden oluşmaktadır. Kayseriye 90 km., Develi ilçesine 46 km. uzaklıkta yeşil bir kasabadır.1966 yılında Belediyelik olmuştur. Belediyesi, 2 kademeli ilköğretim okulu, Sağlık ocağı, Kur´an kursu ile Bostanlık deresi, Avşar köyü ve Değirmenderesi adında 3 tane (yayla) mezrası bulunur. Hayırseverler tarafından yaptırılan Kubbeli Camii şerifi vardır. Toros Dağlarının eteklerine kurulmuş olan ve genelde dağlık bir araziye konumuna sahip Şıhlı kasabası şirin bir yayla kasabasıdır.

Şıhlı kasabası yerleşim birimi olarak M.Ö. 3500 yıllarında başladığına dair kalıntıların izini taşımaktadır. Esas yerleşim birimleri Kayaburnu mevkiinde görülmektedir. Buralarda yapılan kazılarda çıkartılan büyük seramik küpler , ev eşyaları , hamam kalıntıları ileri bir yapılaşmanın olduğunu göstermektedir. 
Şıhlı, Hititler-Kültepe-Kargamış-Asur hattında Hitit, Frig, Kimmerler, Med, Pers, Helenistler, Roma ve Bizans dönemlerine tanıklık yapmış tarihi bir miras üzerine kurulmuştur. 

Bölgenin tarihine ışık tutacak en eski ve en önemli yapıtlarında birisi de tarihî Şıhlı Hamidiye Medresesidir. Cumhuriyet dönemine kadar bu bölgenin eğitim ve öğretim merkezi konumunda olmuştur. bu medrese Kılıçlı Ali Efendi tarafından yaptırılmıştır. 

Yöre halkının geçim kaynağı çoğunlukla hayvancılık ve çiftçiliktir. Geçim kaynaklarının kısıtlı ve güç olmasından dolayı son yıllarda büyük şehirlere göçler daha da artmaktadır. Yörenin güzelliklerinden biride Şıhlı göletidir. Bu göletten kasaba halkı sulama amaçlı da tarım yapabilmenin gayreti içindedir. 
Şıhlı halkının bir diğer geçim kaynağı da özelikle sonbahar ve kış aylarında yoğun olmak üzere el halısı ve kilim dokumacılığıdır. Bu işleri yapan 40 yaş üzeri insanlar hayvancılıktan elde ettikleri yünleri yıkayıp temizledikten sonra, ellerinde çıkrık marifetiyle yün ipliklerini geleb haline getiriyor. Elde edilen bu yünleri yok olmaya yüz tutmuş olan doğal boyama yöntemlerini kullanarak boyamalarını yapıyorlar. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.02.2019 - Güncelleme: 02.10.2024 09:39 - Görüntülenme: 1238
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
Şıhlı, Tarihçe,